کارشناس چینی: پکن اشتیاقی به ایجاد ائتلاف با رژیم تهران ندارد
نشریه آمریکايی نیوزویک نوشت: رئیسی به عنوان بخشی از سفر حیاتی خود برای سیاست خارجی جمهوری اسلامی سلسله نشستهایی را در سطح بلندپایه در پکن آغاز کرده است. او در دیدار با همتای چینی خود "شی جین پینگ" به دنبال تقویت روابط است، زیرا مشکلات اقتصادی و امنیتی دستکم تا حدی با بدتر شدن روابط با غرب در ایران مرتبط است.
این دیدار هم چنین یک فرصت مهم برای چین است. دولت چین در حالی که به دنبال تقویت موقعیت خود در خاورمیانه است رقابت شدیدی با ایالات متحده دارد که شواهد آن را میتوان پس از نشست تاریخی چین و نمایندگان کشورهای عربی در ماه نوامبر در عربستان سعودی مشاهده کرد.
"فن هونگدا" استاد موسسه مطالعات خاورمیانه دانشگاه مطالعات بین المللی شانگهای و کارشناس برجسته ایران شناسی میگوید که پکن "برای مدت زمانی طولانی است که دیپلماسی متوازن را در خاورمیانه دنبال میکند" و سفر "شی جین پینگ" به عربستان سعودی در اواخر سال گذشته را به عنوان نشانهای تعبیر کرد که دولت او از انتخاب یک طرف علیه طرف دیگر در شکاف منطقهای بین تهران و ریاض خودداری میورزد.
او میافزاید: "هم ایران و هم عربستان سعودی شرکای کلیدی چین در خاورمیانه هستند. از این رو اگرچه تعمیق روابط چین با ایران ممکن است باعث رنجش عربستان شود و تعمیق روابط با عربستان ممکن است ایران را ناراضی کند، اما در واقع دیپلماسی متوازن چین در خاورمیانه تاکنون تغییر نکرده است".
علی احمدی" پژوهشگر تحریمها، ژئواکونومی و همکار اجرایی در مرکز امنیت ژنو هم میگوید:"همکاریهای امنیتی ایران با پکن در چند سال گذشته افزایش یافته و رئیسی به دنبال گسترش آن است".
با این وجود، او به عدم اطمینان در مورد چگونگی واکنش پکن اشاره میکند و میگوید: "چین مدتهاست که به دنبال پرهیز از غرق شدن در ژئوپولیتیک منطقه بوده و به نظر میرسد این رویکرد را برای منافع خود موفق میداند".
" شین شیوی" روزنامه نگار و تحلیلگر باسابقه در حوزه معاملات تجاری چین در آفریقا و خاورمیانه نیز میگوید که پکن به دنبال غرق شدن در باتلاق ژئوپولیتیک رقابتهای خاورمیانه نیست در نتیجه اشتیاق زیادی به ایجاد ائتلاف با تهران ندارد.