ایران؛ هشدار سازمان ملل نسبت به سوء تغذیه: ایران در مسیر گرسنگی؟
سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی ملل متحد در جدیدترین گزارش خود موسوم به «وضعیت امنیت غذایی و تغذیه در جهان»، نسبت به سوء تغذیه در ایران هشدار داد. طبق اعلام فائو رتبه ایران در سوء تغذیه ۹۰ است.
ایران در مسیر گرسنگی
خبرآنلاین نوشت: در غربیترین نقطه جنوب تهران در منطقه پاسگاه نعمتآباد که دروازه ورود به مناطق حاشیه جنوب غربی تهران است، یک خیابان بزرگ با چند ده جگرکی وجود دارد. ساعت به نیمههای ظهر رسیده است؛ ساعت نهار است، اما بیشتر مغازهها یا بستهاند یا اگر بازند اثری از دود و منقل کباب نیست. یکی از بزرگترین مغازهها که بزرگترین تابلو سردر را هم دارد، «جگرکی آذربایجان» است. با شمارهای که روی تابلو وجود داشت تماس گرفتیم، وقتی علت تعطیلی جگرکی را از صاحبش جویا شدیم، عصبانی و شاکی به ما گفت: «دل خوش سیری چند؟»
او میگوید، بنا به گرانیهای اخیر و کاهش بیسابقه مشتریها، مغازه را تعطیل کرده است: «فقط من نیستم، شما اگر بروید از تکتک این مغازهها هم سوال کنید همین را میگویند. آخر در این اوضاع گرانی چه کسی دیگر میآید کباب یا جگر بخورد. قبلتر پنجشنبهها و جمعهها خیلی سرمان شلوغ میشد، ولی دیگر روزهای هفته هیچ فرقی با هم ندارند. مردم پولی ندارند که بیایند جگرکی با این قیمتها. برای خود ما هم که فقط ضرر در ضرر است.
گوشت، دل و جگر را گران میخریم، خود آن هم کلی دورریز دارد حالا چه قیمتی آن را به مشتری بدهیم که هم ضرر نکنیم، هم مشتری را از دست ندهیم، هم خدا را خوش بیاید. من مغازه را تعطیل کردهام و کار دیگری انجام میدهم. دیگر در این اوضاع که قیمت گوشت بهروز تغییر میکند، باز ماندن مغازه ممکن نبود. ما که نتوانستیم؛ هر کسی میتواند ادامه دهد.»
این مشاهدات تنها مربوط به سطح پایتخت بود، ولی آمارها نشان میدهند، سوءتغذیه و کمبود وزن در مناطق روستایی، دوبرابر مناطق شهری است. زهرا عبدالهی، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، با هشدار درباره افزایش ناامنی غذایی در برخی مناطق ایران، از استانهای سیستانوبلوچستان، هرمزگان، کرمان و خراسانجنوبی بهعنوان استانهایی نامبرد که وضعیت نگرانکنندهای دارند.
شاخص سوءتغذیه در کودکان در سیستانوبلوچستان که پیش از سال ۹۹ شش درصد بوده، در سال گذشته به ۱۲ درصد رسید. محمدتقی حسینی طباطبایی، دبیر علمی هجدهمین همایش اورژانسها و بیماریهای شایع کودکان هم امسال نسبت به سوءتغذیه در استانهای محروم کشور هشدار داد و گفت، براساس مطالعات، در چهار استان سیستانوبلوچستان، هرمزگان، ایلام وکهگیلویه و بویراحمد کوتاهی قد، کموزنی و لاغری شیوع بالایی دارد که ناشی از سوءتغذیه است.